Sana, evinde (enerji alanında) duyguların yüklü olduğunu ve evindeki duygunun izini söylesem ne hissederdin? Öfke, beklenti, neşe, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü ve tiksinme gibi tüm duyguları farkında olmadan nesnelere yükleriz ve yüklediğimiz bu duygularla evde geçirdiğimiz süre boyunca etkileşim halinde oluruz.
Oxford Positive Psychology El Kitabı, olumlu duyguları “Hoş veya arzu edilen durumsal tepkiler…” olarak tanımlar (Cohn ve Fredrickson, 2009). Olumsuz duygular, “bir olaya veya kişiye yönelik olumsuz bir etkiyi ifade etmek için bireylerde uyandırılan hoş olmayan veya mutsuz bir duygu” olarak tanımlanabilir (Pam, 2013).
olumlu & olumsuz duygular
Bir duygu cesaretinizi kırıyor ve sizi aşağı çekiyorsa, büyük olasılıkla olumsuz bir duygudur. Olumlu duygulardan yana rahatsızlığımız yoktur ancak genelde olumsuz duyguları hissetmemeliyim kanaati yaygındır. Oysa ki sağlıklı bir yaşam için olumsuz duyguları da hissetmemiz gereklidir. Neden mi? Çünkü negatif duyguları yaşayarak pozitif duygulara anlam kazandırırız ve negatif duygular bizim gelişimimize yardımcı olur.
Hem olumlu hem de olumsuz duygularımızı kabul edip, kucaklayabildiğimizde dengeli bir yaşama adım atarız. Peki ya evimizdeki Rahatsız edici duygularla nasıl başa çıkabiliriz ve duygusal olarak kendimizi sabote etmekten nasıl kurtuluruz?
-
evindeki 4 duygunun izini böyle sür
Gel, enerji kalıplarının izini sürerek duygularımıza erişelim ve evlerimizde dengeli bir duygusal iklim yaratmanın yolunu öğrenelim.
-
evimde öfkeyi nerede bulabilirim?
Hayatında bir şeylerin değişmesini beklediğin için daha sonraya ertelediğin, durdurduğun, yarım kalan şeyler var mı? Mesela bir ev alana kadar kiralık daireyi zevkine göre düzenlemeden eksiklerini tamamlamadan idareten kullanmak gibi. Takılmamış perdeler, asılmamış resimler… Bu tip geçici koşullarda yaşamak yarım kalmışlık hissine sürekli maruz kalmanıza sebep olur. Evinde eksikleri tamamlanmamış alanlara ve şu anda kullanabileceğin halde gelecek için kenarda saklı tuttuğun eşyalara bir göz at.
-
-
Öfkemi dönüştürmek için vücudumdaki enerjiyi nasıl değiştiririm? Erteleyen, bekleten yani durağan yatayda hareket eden kişiler harekete geçebilmek için bir güce ihtiyaç duyarlar işte bu gücün adı öfke duygusudur. Öfke negatif bir duygu olmasına rağmen negatif bir durum olan ertelemeyi, bekletmeyi tüm durağan enerjileri hareketlendirmek üzere pozitif yönde çalışır. Yani aslında sana yakıt olur. Bu yakıta ihtiyaç duymadan ilerleyebilmen için harekete geçmen, devam etmen, yol alman, işe koyulman gerekir. Hayatını erteleme mesela bulunduğun mekanın eksiklerini tamamlamak için harekete geç ve an’ını yaşa.
-
-
evimde suçluluğu nerede bulabilirim?
Suçluluk, yapmamız gerektiğini düşündüğümüz şeyi şu ya da bu nedenle yapamadığımızda ya da kendimize olan taahhütlerimizi yerine getiremediğimizde ortaya çıkar. Mesela fitness aletlerine yatırım yaptıysan ama fitness yapamıyorsan bu aletleri görmek keyfini kaçırabilir. Evindeki yarım kalan işlere, hobilerinle veya alışkanlıklarla ilgili nesnelere, satın aldığınız ancak hiç kullanmadığın şeylere, okumak için aldığınız ancak ilgini kaybettiğin kitap yığınına bir göz at. Suçluluğumu dönüştürmek için vücudumdaki enerjiyi nasıl değiştiririm? Kendini bir konuda yetersiz görmenin dışa vuruş biçimidir kendini suçlaman. Bu suçlamanın kodları genellikle geçmişe dayanır ve aynı kodlar kişinin dışarıyı da suçlamasına sebep olur. Öncelikle kendini affet, göreceksin ki kendini affettiğinde dışarıya karşı da daha yargısız olacaksın. Sonra da örneğin kendini yapamıyor olmakla suçladığın fitness yerine yapabileceğin daha uygun bir spor bul.
-
evimde endişeyi nerede bulabilirim?
Aslında evinde kendini tetikte tutan her şey endişeye neden olur. Mesela her an düşecekmiş gibi duran bir vazo, düzensiz veya sallanan şeyler, kullanımı rahatsız hissettiren mobilyalar, kırılmasından endişe duyduğun eşyalar. Endişeyi dönüştürmek için vücudumdaki enerjiyi nasıl değiştiririm? Kişinin hayatındakilere ve hayata güvenmesi için önce kendine güvenmesi gerekir. Kendine güvenemeyen, geçmişte takılıp kalır, geçmişi bırakamaz. Bu, beraberinde geçmişte yaşamayı getirir. Geçmiş nedir? Geçmiş negatiftir. Sürekli geçmişte yaşayan bir kişi negatife odaklandığından hayatına davet ettiği şey de olumsuzluklar olur. Benlik saygını geliştir ve kendi yeteneklerine olan inançlarını arttır. Böylece gelecek hedeflerini belirleyebilen, yaşama güvenen biri olursun. Evinde sırf geçmişten kaldığı için istiflediğin eşyalardan özgürleş. Üzerine bir şey dökülmesinden korktuğun beyaz bir koltuğun varsa, sen bu enerjiyi yaydıkça emin ol ki kendin veya bir misafirin o koltuğa bir şey dökecektir. Bu negatif enerjiden çık ve seni bu duyguya iten eşyaları güvenli eşyalarla değiştir.
-
-
-
evimde pişmanlığı nerede bulabilirim?
Geçmiş bir ilişki ya da olayın hayal kırıklığını hatırlatan eşyalar, para harcadığımız ama kullanmadığımız bize boşu boşuna harcama yaptığımızı hatırlatan eşyalar, hatalı seçimlerimizin sembolü olan eşyalar. Pişmanlığı dönüştürmek için vücudumdaki enerjiyi nasıl değiştiririm? Pişman olmanın arka planında bir bilinç dışı kodlama vardır. Bu kodlamaya ters düşen bir hareketimizde suç işlediğimizi düşünürüz ve belki de kendimizi cezalandırırız. Bu cezalandırılma ihtiyacıyla hayatımıza bizi cezalandıracak kişileri ve olayları çekeriz. Yeni deneyimlere ve fikirlere açık ol. Bilinç dışınıza göre hareket edip pişman olmak yerine bilinçli zihninle düşünerek yaptığın şeyin hata olup olmadığına karar ver. Eğer yaptığın şey bir hata ise aklına Al Pacino’nonun şu sözünü getir, “Yap gitsin, insan en çok hatalarından ders çıkartır.” Olumlu ya da olumsuz tüm duyguları yaşamak bizi insan yapan şeydir. Onları tanımla ve kabul et. Sana ne söylemeye çalıştıklarına kulak ver, Duygularını kabul ederek yaşamda ilerlemeye başlayabilir ve dengeni yeniden sağlayabilirsin. Bir sonraki yazıya kadar dengeli enerjiler dilerim🌞 🌝
-
-
Daha fazla destek almak için programlardan kendine uygun olanı seçebilirsin. Programlara göz atmak için buraya tıkla
- Ted.com
- PositivePsychology.com
- Lifehack.org
- 6Seconds.org
- Güzellik Tohumu, Ünal Güner