Olumlama yapmak bilimsel mi?
Olumlama yapmak bilimsel mi?

olumlama yapmak bilimsel mi? 7 dak. öğren

0 Shares
0
0
0

Olumlama yapmak bilimsel mi?  Olumlama yapmak işe yarıyor mu? sorunlarına ilişkin seninle nokta atışı bilgiler paylaşacağım.

olumlama nedir?

Beni Instagram’da takip ediyorsan, muhtemelen pazartesi günleri paylaştığım olumlamalara denk gelmişsindir ve bu konudaki bakış açıma aşinasındır. Birçok kişi bana “Olumlama işe yarıyor mu?” veya “Olumlama bilimsel mi?” diye soruyor. Bu soruları cevaplamak için, önce bir olumlamanın gerçekte ne anlama geldiğini inceleyelim.

Psikoloji Sözlüğü’ne göre, bir olumlama, kişinin zihnine olumlu ve canlandırıcı fikirler yerleştirmek için düzenli olarak tekrarlanan kısa bir cümledir. Özünde, olumlamalar içsel bir esenlik duygusunu beslemek ve hayata daha iyimser bir bakış açısını desteklemek için tasarlanmış güçlü araçlardır.

Devam etmeden önce olumlama egzersizini ücretsiz olarak indirmek için aşağıya bilgilerini bırakabilirsin. Senin için özel olarak hazırladığım olumlamalar enerjini iyileştirecek.

 

Olumlama ne işe yarar?
Olumlama ne işe yarar?

olumlama yapmak bilimsel mi?

“Olumlama bilimsel midir?” sorusu sıklıkla ortaya çıkar ve cevap gür bir evettir. Araştırmalar, öz-olumlamaların beyinde yeni sinir yolları yaratmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir (Paulhus & Coue, 1993). Bu, yetişkinlikte bile beynimizin yeni düşünce kalıplarına uyum sağlama ve bunları oluşturma yeteneğini koruduğunu ortaya koyan nöroplastisite üzerine yapılan çalışmalarla örtüşmektedir (Demarin & Morovic, 2014).

Onaylamaları destekleyen temel psikolojik teorilerden biri, sosyal psikolog ve Stanford Üniversitesi’nde emekli profesör olan Claude M. Steele’den geliyor. Steele’in araştırması, onaylamaların bireylerin “öz yeterlilik” duygusunu, yani kendilerinin yetkin, ahlaki açıdan sağlam ve anlamlı seçimler yapabilecekleri istikrarlı bir imajını korumalarına yardımcı olduğunu vurguluyor. Onaylamalar, bu içsel motivasyonu desteklemek için basit ama etkili bir araç görevi görüyor (Sciencedirect).

Özetle, olumlamaların hem zihnimizi hem de davranışlarımızı olumlu yönde etkileme potansiyelini gösteren sağlam bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.

olumlama yapmak bilimsel mi? 7 dak. öğren

“Kaygılarından Özgürleş Olumlamaları” oturumunu şimdi buraya tıklayarak satın al, seni kaygılandıran düşüncelerden özgürleşerek zihnine, bedenine ve ruhuna huzur veren tohumlar ek.”

Olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları
Olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları

olumlama yapmanın bilimsel olarak yararları

  • Bir şeyin gerçekleşeceğine inandığımız zaman aslında gerçekleşme olasılığının daha yüksek olduğunu da biliyoruz. Yanlış inançlar bile kendimizin ve başkalarının deneyimlerini etkileyebilir (Madon, Jussim ve Eccles, 1997).
  • Olumlamalar fizyolojik ve psikolojik stres tepkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. David Creswell ve meslektaşları, katılımcılara, düşmanca bir seyirci önünde stresli topluluk önünde konuşma ve zihinsel aritmetik deneyimine girmeden önce kendini onaylama prosedürünü tamamlamalarını sağladı. Kendini olumlama prosedürünü tamamlayanların, stres hormonu kortizol düzeylerinde başlangıca göre herhangi bir değişiklik göstermedi. Kronik stres fiziksel hastalıkla bağlantılı olduğundan, bu bulgu aynı zamanda kendini olumlamanın sağlık sonuçları üzerinde olumlu etkileri olabileceğini düşündürmektedir. (Creswell, JD, Welch, W., Taylor, SE, Sherman, DK, Gruenewald, T., & Mann, T. (2005).
  • Kişisel değerlerin onaylanması, nöroendokrin ve psikolojik stres tepkilerini tamponlar. Psikoloji Bilimi, 16, 846-851.)
  • Kendini olumlamaların başarısı, bir kişinin genel bakış açısını genişletme ve olumsuz duyguların etkisini azaltma yeteneği ile ilişkilidir. ( Sherman, 2013 ; Cohen ve Sherman, 2014 ).
  • Araştırmacılar, kendini olumlamaların bireylere belirli bir tehdidin ötesine geçen psikososyal kaynakları hatırlattığını ve  onların tehdidi aşan olumlu öz-değer kaynaklarına odaklanmalarını sağladığını öne sürdüler. Bunun da tehdide karşı psikolojik refahı koruduğu düşünülmektedir ( Koole ve diğerleri , 1999 ; Cohen ve diğerleri , 2009 ; Cook ve diğerleri , 2012 ; Shermanve diğ ., 2013 ).
  • Olumlamalar bireyler için pozitif değer kaynaklarına odaklanmayı artırabilir. Kendini olumlama müdahaleleri, genellikle katılımcıların kişisel temel değerleri ve ödüllendirici deneyimler üzerinde düşünmelerine dayanır. Bu yol, ödül ve olumlu değerlendirme ile ilişkili sinirsel mekanizmaları devreye sokacaktır. (VMPFC;Bartravediğerleri,2013)
  • Kendini onaylama görevi sırasında katılımcıların nöral aktivitesini inceleyerek, kendini olumlamaya maruz kalmanın, pozitif değer verme kendisiyle ilgili işleme ve duygu düzenleme ile ilişkili beyin sistemlerinde ne ölçüde artış ürettiğini test ettik. (Falk  ve ark. (2015))
  • Kişinin, duygusal olarak olumlu ve ödüllendirici gelecek olayları hayal etmesinin beyin sistemlerindeki nöral değişikliklerle yol açtığı bulunmuştur (D’Argembeau ve diğerleri, 2008, 2010 Benoit ve diğerleri, 2011, 2014)
  • Geleceğe yönelik olumlamaların, kişinin kendisiyle ilgili işlemede yer alan beyin bölgelerini harekete geçirdiği hipotezi için destek bulduk. (Lieberman MD (2010). )
  • Olumlamalar stresi azaltabilir, refahı artırabilir, akademik performansı iyileştirebilir ve insanları davranış değişikliğine daha açık hale getirebilir  Cohen ve Sherman (2014)
  • Olumlamalar, üniversitede kendilerini dışlanmış hisseden öğrencilerde genel not ortalaması düşüşünü hafifleterek akademik başarıya olumlu bir şekilde bağlanmıştır (Layous ve diğerleri, 2017)
Olumlama yaparken bunları sakın yapma
Olumlama yaparken bunları sakın yapma

olumlama yaparken bunları sakın yapma

Olumlamanın bilinç dışına uygun bir dilde yazılmış olması önemli bu nedenle karşına her çıkan olumlamayı yapmamanı, güvendiğin uzmanların paylaşımlarını dikkate almanı öneririm. Dünyanın en eski ve en bilinen Hipnozcular Birliği olan National Guild of Hypnotists (Ulusal Hipnotizmacılar Birliği) üyesi bir hipnoz uzmanı olarak olumlamaları doğru bir dilde paylaşıyorum. Diğer yandan bu konuyla ilgili diğer hassas nokta, yapacağın olumlamanın kendi değerlerinle ve inançlarınla tutarlı olması gerektiği aksi taktirde içsel çatışma yaratabilirsin.

Beyin gerçekliği ve hayal gücünü karıştırıyor
Beyin gerçekliği ve hayal gücünü karıştırıyor

Beyin Gerçeklik ve Hayali Karıştırıyor: 23 Mart 2023 Tarihli Araştırma

University College London’dan (UCL) yakın zamanda yapılan bir araştırma, bir kişinin bir şeyi ne kadar canlı bir şekilde hayal ederse, bunun gerçek olduğuna inanma olasılığının o kadar yüksek olduğunu ortaya koydu. Bu araştırma, beynin hem gerçek hem de hayal edilen uyaranların gücünü ve canlılığını benzer şekilde işlediğini ve gerçeklik ile hayal arasındaki çizgiyi etkili bir şekilde bulanıklaştırdığını buldu.

UCL’nin Psikoloji ve Dil Bilimleri bölümünden ve Wellcome İnsan Nörogörüntüleme Merkezi’nden Profesör Stephen Fleming şöyle açıklıyor:
“Normalde hayal gücü nispeten zayıftır, bu yüzden onu gerçeklikle karıştırmayız. Ancak, hayal gücü yeterince güçlü veya canlı hale gelirse, gerçeklikle karıştırılabilir.” Neurosciencenews

Bu keşif, beynimizin hayal ettiklerimizi deneyimlediğimiz şeylerle birleştirme yeteneğini vurgulayarak, canlı zihinsel imgelerin gücünü ortaya koyuyor.

Affirmasyonların Gücüyle İleriye Bakmak

Sonuç olarak, olumlamalar olumlu ifadelerden daha fazlasıdır; sinirsel yolları yeniden şekillendirebilen, refahı artıran ve stresin üstesinden gelmemize yardımcı olan bilimsel olarak desteklenen araçlardır. Bununla birlikte, başarıları bilinç dışına uygun bir dilde yazılmış olmasına, kişisel değerlerle uyumlu bir şekilde hazırlanmalarına ve tutarlı bir şekilde kullanılmalarına bağlıdır. Olumlamaların arkasındaki bilimi anladığına ve olumlamayı ne kadar güçlü imajine edersen beyninin buna inanma olasılığı o kadar yüksek olduğunu artık bildiğine göre denemeye değer diyorsan web sitemin olumlamalar kategorisinde her pazartesi ücretsiz olarak paylaştığım olumlamalardan faydalanabilirsin.

referanslar
  • Paulhus, DL ve COUÉ, E. (1993). İradeyi atlamak: Onaylamaların otomatikleştirilmesi. JMS ,  , 1.
  • Demarin, V. ve Moroic, S. (2014). Nöroplastisite. Periodicum biologorum ,  116 (2), 209-211.
  • Madon, S., Jussim, L. ve Eccles, J. (1997). Kendini gerçekleştiren güçlü kehanetin arayışı içinde. Kişilik ve sosyal psikoloji dergisi ,  72 (4), 791.
  • Creswell, JD, Welch, W., Taylor, SE, Sherman, DK, Gruenewald, T., & Mann, T. (2005). Kişisel değerlerin onaylanması, nöroendokrin ve psikolojik stres tepkilerini tamponlar. Psikoloji Bilimi, 16, 846-851.
  • Sherman DK (2013). Kendini onaylama: etkileri anlamak . Sosyal ve Kişilik Psikolojisi Pusulası , 7 ( 11 ), 834–45. 
  • Bartra O., McGuire J.T., Kable J.W. (2013). The valuation system: a coordinate-based meta-analysis of {BOLD} fMRI experiments examining neural correlates of subjective valueNeuroImage76, 412–27.
  • D’Argembeau A., Xue G., Lu Z.-L., Van der Linden M., Bechara A. (2008). Yakın ve uzak gelecekte duygusal olayları tasavvur etmenin sinirsel bağıntıları . NeuroImage , 40 ( 1 ), 398–407. 
  • Cohen G.L., Sherman D.K. (2014). The psychology of change: self-affirmation and social psychological interventionAnnual Review of Psychology65, 333–71. 
  • Koole S.L., Smeets K., Van Knippenberg A., Dijksterhuis A. (1999). The cessation of rumination through self-affirmationJournal of Personality and Social Psychology77(1), 111. 
  • Cohen G.L., Garcia J., Purdie-Vaughns V., Apfel N., Brzustoski P. (2009). Recursive processes in self-affirmation: intervening to close the minority achievement gapScience324(5925), 400–3. 
  • Cook J.E., Purdie-Vaughns V., Garcia J., Cohen G.L. (2012). Chronic threat and contingent belonging: protective benefits of values affirmation on identity developmentJournal of Personality and Social Psychology102(3), 479. 
  • Sherman D.K., Hartson K.A., Binning K.R., et al. (2013). Deflecting the trajectory and changing the narrative: how self-affirmation affects academic performance and motivation under identity threatJournal of Personality and Social Psychology104(4), 591. 
  • Falk EB, O’Donnell MB, Cascio CN ve ark. (2015). Kendini olumlama, beynin sağlık mesajlarına verdiği tepkiyi ve ardından gelen davranış değişikliğini değiştirir . Ulusal Bilimler Akademisi Tutanakları , 112 ( 7 ), 1977–82. 
  • Lieberman MD (2010). Sosyal bilişsel sinirbilim . İçinde: Fiske ST, Gilbert DT, Lindzey G., editörler. Handbook of Social Psychology , 5. baskı, s. 143–93, New York, NY: McGraw Hill.
  • Cohen G.L., Sherman D.K. (2014). The psychology of change: self-affirmation and social psychological interventionAnnual Review of Psychology65, 333–71. 
  • http://Bartra O., McGuire J.T., Kable J.W. (2013). The valuation system: a coordinate-based meta-analysis of {BOLD} fMRI experiments examining neural correlates of subjective value. NeuroImage, 76, 412–27.
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Yazılar
Şehirlerin Enerjisi

Eril ve Dişil Enerji Dengesi: 7 İpucu

Eril ve dişil enerji dengesi ile hayatında uyumu keşfet. Bu rehberde, şehirlerin enerjilerinden günlük hayatta uygulayabileceğin ipuçlarına kadar…