daha önce belki “şikayetçileri ne yapmalı?” diye düşünmedin
Hayatının bir döneminde çevrende, şikayetçi olarak nitelendirdiğin profiller olmuştur. Doğası gereği kötü insanlar olmasalar da şikayetçiler son derece rahatsız edici olabilirler. Sen de şimdiye kadar bu ilişkide belki nasıl davranacağını bilemedin, gücendirmek istemedin, kaba gözükmek istemedin, ya da belki bir empatsın ve diğer insanların duygularını oldukça kolay bir şekilde özümsüyorsun. Zarar gördüğünü bildiğin halde kendini nasıl koruyacağını bilememiş olabilirsin. O zaman önce şikayetçileri 4 maddede anlamaya çalışalım👇
şikayetçilerin düşünce ve davranış şekilleri
1.“Kötü, üzgün ve güçsüz duyguların tekrarlanmasıyla beyindeki nörotransmitterler, olumsuz düşünce kalıplarını güçlendiren, sinirsel yeni bir “bağlantı”ı oluşturabilirler. Sürekli bir olumsuz düşünce döngüsü, beynin problem çözme ve bilişsel işlev için kullanılan kısmı olan hipokampusa bile zarar verebilir. Zamanla şikayetçiler, şikayetçi bir tavırla gelen dramanın cazibesine kapılan olumsuzluk bağımlıları haline gelir.” Harvard
2.Bu tip insanlarda gri alan yoktur ya siyah ya da beyaz düşünürler ve çözüm yerine sorunları görme olasılıkları daha yüksek olduğundan şikayet ettikçe daha çok şikayet edecekleri durumları yaratırlar.
3.Şikayetçiler olumsuz, kötümser düşünceleriyle ve buna bağlı olarak ortaya çıkan duygularıyla etkileşime geçtikleri insanlara aktarım yaparak onlara zarar verirler. “Bazı sinirbilimciler, insanların beyinlerinde hayatta kalmak için önemli olan ayna nöronlar olarak adlandırılan şeylere sahip olduklarını öne sürdüler. Sosyal varlıklar olarak beynimiz, çevremizdeki insanların ruh hallerini bilinçsizce taklit eder. Nöronal aynalamanın bir diğer yüzü vardır. Her şeyden şikayet eden insanlar bulaşıcı oluyor ve biz farkına varmadan biz de şikayetçi oluyoruz.” Harvard
4.“Çoğu durumda, kronik şikayet, ailede görünürlük kazanmanın ve yakınlık kurmanın bir yolu olarak yaşamın erken dönemlerinde başlar. Bu erken deneyimler, derinden kökleşmiş davranış kalıpları haline gelebilir ve kimliğinin bir parçası haline gelebilir bu nedenle sorunu çözmek şikayet etme nedenini ortadan kaldıracağından benlik duygusunu tehdit edebilir.” Harvard
Şikayetçiler, diğer insanların kendilerini duymadığını düşünürler
sorunu çözmeye çalışma
Şikayetçiler, diğer insanların kendilerini duymadığını düşündükleri için tekrar tekrar aynı sorunu dile getirirler. Bu ihtiyaç, birinin onu anladığını hissedene kadar devam eder. Şikayet eden insanların senden beklentisi aslında sorunlarına bir çözüm bulman değil. Bu yüzden sorunu çözmeye çalışma, bunu yaparsan daha çok şikayet duymaya başlarsın. İkiniz için de yapabileceğin en iyi şey onu görmek ve duygularını onaylamak. Ör: Ne kadar üzgün olduğunu görebiliyorum. Hepimiz yeri gelince şikayet ediyoruz burada önemli olan nokta şikayetin yapısı ve karşındaki şikayetçinin türü. Edilen şikayet yapıcı mı? Yani olumlu bir değişim yaratacak mı? Bir şeyleri düzeltmek ve çözmek için mi şikayet ediyor yoksa laf olsun diye mi? O zaman bir de şikayetçi türlerine bakalım.
şikayetçi türleri
Clemson Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan PhD Robin Kowalski, şikayetçileri 3 kategoriye ayırıyor.
“Ara sıra Şikayetçi Çoğunlukla olumlu ve iyimser olan, ancak arada bir sorunları hakkında konuşmaya veya bir deneyim hakkında konuşmaya ihtiyaç duyan bir arkadaşınız varsa, dinleyin. Muhtemelen zor bir durumla nasıl başa çıkılacağına dair doğrulamaya veya önerilere ihtiyacı vardır. Bu yüzden yaptığı şeyi şikayet etmek olarak düşünmeyebilirsin. Kowalski, bu yüzden, söyleyeceklerini gerçekten dinleyin ve destekleyici bir arkadaş olun, ona ihtiyaç duyduğu türden geri bildirimler verin, diyor Kowalski.
Kızgın Şikayetçi Normalde neşeli olan iş arkadaşınızın evde bazı sorunlar yaşamaya başladığını hayal edin. İlk birkaç hafta, hatta ay, dikkatle dinleyebilir ve destekleyici olmaya çalışabilirsiniz. Ama bir süre sonra “dedi/dedi” şikayeti biraz bozuk plak gibi gelmeye başlar. Kowalski, tanıdığınız biri bir şikayet döngüsü içinde sıkışıp kalırsa, onu bu modelden çıkarmaya yardımcı olabilirsiniz, diyor.
Kronik Şikayetçi Bu insanlara “yardımı reddeden şikayetçiler” denildiğini ve bu kişiyi DEĞİŞTİREMEYECEĞİNİZİ bilmek önemlidir. Onlarla teması en aza indirmek gibi kendi başa çıkma mekanizmalarınıza odaklanın. ” Happify
Net sınırlar belirle
şikayetçilerden etkilenmemek için nasıl davranmalıyım?
Net sınırlar belirle: Eğer söz konusu olan yapıcı bir şikayet değilse yani olumlu bir değişime katkı sağlamayacaksa aynı yemeği pişirip pişirip önüne koymasına bir dur de. *Seninle konuşabileceği zamanı belirle. Örneğin akşam yemeğinden önce *Konuşmaya bir zaman sınırı getir. Örneğin 20 dakikadan daha kısa olsun. *Şikayet edebileceği konuları sınırlandır. Örneğin ailesi hakkında sana şikayet etmesini engelle. “Sanki kendi aile içinizde konuşacak şeyleriniz var.” diyebilirsin. *Şu anda müsait olmadığını, daha sonra konuşabileceğinizi söyle. Örneğin şikayetçi, iş yerinden bir ekip arkadaşın diyelim, Kulaklık takarak onu dinlemediğini gösterebilirsin, seninle konuşmak istediğinde meşgulmüş gibi davranabilirsin, söylediklerini duymazdan gelebilirsin, onunla temasını azaltacak her yolu kullanabilirsin. *Ortamdan bir bahane bulup uzaklaş.
Vücut dilini doğru kullan: Şikayete maruz kalmaya başladığın anda söyledikleri ne kadar anlamsız gelse de onu dinlediğini ve duyduğunu göster. Mesela başını sorunlarını doğruluyormuş gibi sallayabilirsin. Bu ona “Seni Görüyorum” mesajını verecek. Sakın çözüm önerisinde bulunmaya kalkma (Bunu yukarıda açıklamıştım) Bu, şikayet süresini daha daha ve daha da uzatacaktır.
İfadelerini değiştir: *Hayır demeyi öğren: Şikayetçiye enerjini kaptırmamak için kullandığın iletişim dilinde “Hayır” demeye başla.”Hayır” demek bir sinir kası geliştirmek gibidir. “Hayır” demeye başladıktan sonra her seferinde söylemek daha kolay gelecektir. Örneğin: Şikayetçi iş arkadaşın öğle yemeğini birlikte yemeği teklif etti, ona “Hayır gelemem çünkü ….. ” diyebilmelisin.
*Karşındaki insanı kontrol edemezsin ama kurduğun cümleleri kontrol edebilirsin: Açık uçlu sorular sormak yerine kurduğun cümleleri uzun bir yanıta kapı açmayacak şekilde çerçevelendir. Seni sohbetin tarafı haline getirmesine izin verme *Yönlendir: Şikayetçiyi önlemek için sohbeti yine şikayete kaydırdığında konuyu farklı yere yönlendir “Seni anlıyorum bu tip şeyler nasıl umursanmaz kesin de bir fikrim yok ama, en son nerde kalmıştık …. diyorduk.” diye konuyu çevirebilirsin.
*Açık sözlü ol: Onu önemsediğini ancak sürekli aynı şeylerin konuşulduğu bir sohbette senin de olumsuz etkilendiğini söyleyerek aynı şeyleri anlatmaması gerektiği konusunda sınırını baştan çiz. Tutumu olumlu olursa yani konuyu şikayetten başka bir yere çevirirse ona teşekkür et. (Böylece davranış değişikliğini ödüllendiriyorsun.)
*Konuşmanın konusunu değiştir, saptır: “Bununla nasıl başa çıkacağını bilmiyorum, ……..”
ya şikayetçi en yakınınsa ne yapacaksın?
Yukarıdaki maddelere ek olarak bunları yaparak enerjini koruyabilirsin.
Işık kalkanı oluştur
enerjini bunları yaparak koru
1.Bedenini dinle: Konuşmaya başladığında kendi bedenine odaklan, dikkatini ona vermemen, kendinde tutman aranızdaki enerji akışını kesecektir ve bir yandan da ne hissettiğini tespit edebilirsin. 2.Nefesini kullan: Nefesini kullanman kendini merkezlenmeni sağlar. Nefesi takip ederken kendini telkin et. “Ben, bununla baş edebilecek güçteyim.” 3.Işık kalkanı oluştur: Etrafında bir ışık kalkanı olduğunu hayal et. O hala karşında konuşuyor ama konuştuklarının kalkandan sekip atmosfere salındığını ve kaynağa geri aktığını gör. Senin enerjin koruma altında ve bütün negatif enerji dışarıda kalıyor. 4.Timüs bezini döv: Enerji akışını uyandırmak için timüs bezini döv. İlgili video: Timüs Bezi 5.Öz Değerlendirme: Enerji işleyişine göre hayatına çektiğin insanlar aslında görmeyi reddettiğin bir yanını aynalıyorlar. Bu bağlamda kendini sorgulamak için belki biraz üzerinde düşünmek istersin. Son olarak birinin sana kızması senin yanlış bir şey yaptığın anlamına gelmez, sadece senden istediklerini alamadıkları için yaşadıkları duygu durumunu gösterir.🤷🏻♀️ Bir sonraki yazıya kadar dengeli enerjiler dilerim🌞 🌝 Daha fazla destek için Aoora çatısı altındaki programlardan kendine uygun olanı seçebilirsin. Programlara göz atmak için buraya tıkla
2 comments
Çok saolun gerçekten bizi aydınlattığınız için
Çok teşekkür ediyorum nasıl güzel bir mj bu aldım ve kabul ettim aydınlandım ☀️✨✨☀️🙌🙌🙏😂😂🥰